Vejvoda: Prishtina dhe Beogradi duhet të gjejnë një zgjidhje kompromisi qër çështjen e dinarit

Vjenë, 14 mars 2024 – Ivan Vejvoda, nga Instituti për Shkencat Humane në Vjenë, thotë se Prishtina dhe Beogradi duhet të gjejnë një zgjidhje kompromisi për çështjen e përdorimit të dinarit serb në Kosovë.

Sipas tij, trysnia e bashkësisë ndërkombëtare mbi Kosovën është e justifikueshme, duke marrë parasysh se vendimi për ta ndaluar dinarin serb ishte i autoriteteve të Kosovës.

Duke folur në një intervistë për Radion Evropa e Lirë, Vejvoda lë të kuptohet se Prishtina zyrtare duhet të konsultohet dhe t’i marrë parasysh këshillat e partnerëve ndërkombëtarë.

“Qeveria e Kosovës mund të marrë çfarëdo vendimi që do, por ajo nuk jeton në vakum, jeton në juglindje të Evropës, me partnerë të cilët duan që ajo t’i bashkohet BE-së dhe NATO-s”, thotë Vejvoda.

Sipas tij, vonesat në zbatimin e vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për tokën e Manastirit të Deçanit, nuk i kanë ndihmuar imazhit të Kosovës.

“Trysnia që është bërë mbi Qeverinë e kryeministrit Kurti, po jep tani rezultate, sepse të qenët kundër ka çuar, padyshim, në rrugë qorre”, thotë ai.

(Radio Evropa e Lirë)