Vetëm matje

Nga Astrit Lulushi

Astrit Lulushi

Ndonjëherë njeriu paguan më shumë për gjërat që merr për asgjë – Citati është autentik. Dhe, si zakonisht me citate autentike, është tepër e qartë kur shtoni kontekstin:
Disa miq dhe admirues mësuan se Ajnshtajni kishte vendosur të ndërtonte një shtëpi verore me kursimet e tij. Ata i ofruan një dhuratë. Tokën. Por Ajnshtajni tundi kokën. “Jo,” tha; “Unë mund të pranoj një dhuratë nga një komunitet. Nuk mund ta pranoj një dhuratë të tillë nga një individ.
Çdo dhuratë që pranojmë është si një kravatë. Ndonjëherë, dikush paguan më shumë për atë që merr për asgjë.
Pra ju “paguani më shumë” për një detyrim që ndjeni, por nuk mund t’i vendosni një vlerë apo çmim, dhe mund t’ju bëjë të vazhdoni të paguani më shumë se sa mund të ketë qenë çdo vlerësim i arsyeshëm.
Blaise Pascal thoshte se nuk është detyra jonë të sigurojmë triumfin e së vërtetës, por thjesht për të luftuar në emër të saj.
Këtë kurrë nuk e dëgjon në lajme. Kështu, kërkimi duhet të vazhdojë… Megjithëse citati nuk përshkruan me saktësi njerëzit në vazhdim të zbulimit të së vërtetës – me paaftësinë e tyre për ta përcaktuar përfundimisht atë.
Ndershmëria është një fillim i mbarë. E vërteta kërkon realitetin. “Kur fjala jote është e vërtetë që nga fillimi, çdo gjykim yt i drejtë vazhdon përgjithmonë”, thotë një nga Psalmet.
E vërteta është e caktuar nga ligji natyror në harmoni me Lirinë. Nëse nuk do të ishte detyra e prindërve për ta siguruar atë për fëmijët e tyre, atëherë nuk do të kishte pasur përmbysje a revolucione.
Ne mund të mos e dimë se cila është e vërteta e madhe, por të gjithë e dimë kur përpiqemi të mashtrojmë dikë. Të jesh një person i nderuar, të përmbahesh nga mashtrimi dhe çdo formë tjetër gënjeshtre është me të vërtetë lufta në emër të së vërtetës, megjithëse triumfi nuk mund të sigurohet kurrë. E njëjta gjë mund të thuhet për Lirinë. Për të siguruar këto të drejta “qeveritë krijohen mes njerëzve, duke i nxjerrë fuqitë e tyre nga pëlqimi i të qeverisurve”, dhe jo “për të larë hesapet.”
Blaise Pascal, i kapur në efektin e Reformës Protestante, thoshte se vërteta ecën përpara në kohë. Mësimet qendrore të kishës romake, shitja e faljes, blerja e Lirisë për para, ishin plotësisht kundër mësimeve të Lirisë.
E vërteta, duke qenë gjendja aktuale e gjërave, i jep kuptim të vërtetës se do t’ju bëjë të lirë. Fokusi i ligjit të natyrës është të kuptuarit se ligji ekziston, me ose pa ekzistencën e njeriut. Është trupore në kërkim të vazhdueshëm për të përcaktuar atë ligj që ekziston, dhe për ta përcaktuar atë me mjete të tilla administrative si kodet, urdhëresat, rregulloret, rregullat, statutet, etj. Administratat e njerëzve që distancohen nga e vërteta (socializmi, pajtueshmëria e detyruar, lejet a licencat, krimet pa viktima, vjedhja pa u ndëshkuar dhe ajo që është antagoniste ndaj lirisë dhe pronës së një individi, skllavëron njeriun me despotizëm e tirani.
Ligj ekziston tek ata që janë të gatshëm ta respektojnë atë. Përndryshe mençuria përdoret për të mashtruar. Diplomim sipas meritës, jo sipas miqve. Një mistri dhe plumb lidhur me spango, vetëm kaq duhet për të bërë një mur të drejtë. Nuk ka teori, vetëm matje të vërtetë.