Viola Von Cramon: Aksioni i policisë në veri ishte i nevojshëm

Bruksel, 20 tetor 2021 – Raportuesja e Parlamentit Evropian për Kosovën Viola von Cramon deklaroi se zgjedhjet lokale në Kosovë ishin paqësore, pluraliste dhe të organizuara mirë. Ajo tha se është serbët e Kosovës kanë qenë nën presionin e Listës Serbe, duke shtuar se do ishte mirë të ketë më shumë kandidatë në veri.

Lidhur me veprimin e policisë së Kosovës kundër kontrabandës dhe krimit të organizuar në veri, von Cramon deklaron se aksioni nuk u krye vetëm në veri të Kosovës dhe se ai ishte vendim sovran.

“Është mirë që Qeveria e Kosovës e ka trajtuar këtë problem, sepse lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar ka qenë gjithmonë një kërkesë e BE -së. Është informuar edhe KFOR-i, por edhe forcat e tjera, dhe është e qartë se nuk kishte dyshim se ishte e nevojshme”, tha von Cramon.

“BE-ja ka kërkuar shpesh që të merret seriozisht kjo, nuk duhet theksuar zbatimi i ligjit, sepse ndodh kudo dhe jo vetëm në veri, kryesisht janë arrestuar shqiptarë, ky lloj krimi nuk ka rëndësi për kombësinë. Për të frenuar këtë problem, nevojitet ndërhyrje. Ato veprime nuk kanë ndodhur vetëm në veri, por edhe në pjesë të tjera të Kosovës, dhe askush nuk ka pasur kundërshtime. Ka një problem me krimin e organizuar, korrupsionin dhe kontrabandën dhe i takon autoriteteve të Kosovës të vendosin se kur dhe ku të përdorin forcën policore”, tha ajo.

Viola von Cramon ka vlerësuar edhe raportin e Komisionit Evropian për progresin e Kosovës.

“Të gjitha vendet kanë ende dëshirën, të paktën unë shpresoj, për të vazhduar rrugën e integrimit evropian, secili vend duhet të bëjë atë që i takon, të arrestojë dhe të dënojë individët që marrin pjesë në aktivitete kriminale. Ne të gjithë e dimë se fokusi i këtyre fenomeneve është në veri të Kosovës, dhe ne duhet ta lavdërojmë Qeverinë e Kosovës për trajtimin e këtij problemi. Lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar ka qenë gjithmonë një kërkesë e BE-së,” ka thënë von Cramon.

Ajo ka folur edhe rreth dialogut Kosovë-Serbi në të ardhmen, duke thënë se shpreson se pas zgjedhjeve në Kosovë dhe pas zgjedhjeve në Serbi vitin e ardhshëm do të ketë përparim më të madh.

“Të dyja anët e kuptojnë se duhen kompromise nga të dyja palët, duhet të zbatojnë marrëveshjet e arritura. Shpresojmë në një marrëveshje reciproke që do të pranohej nga shumica e qytetarëve në të dy vendet”, tha von Cramon për N1, duke u bërë thirrje të dyja palëve të gjejnë zgjidhje.

(r.m.)